Svemir

Show Meteor Quadrantids 2020. bit će pun vatrenih kuglica: Evo svega što trebate znati da biste ga vidjeli

Show Meteor Quadrantids 2020. bit će pun vatrenih kuglica: Evo svega što trebate znati da biste ga vidjeli



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Emisija meteora Quadrantids jedna je od tri velike meteorske emisije zajedno s Perzeidima i Geminidima. Nažalost, ona nije toliko poznata kao ove dvije druge emisije iz jednog ključnog razloga: tako je hladno.

POVEZANO: 11 NAJSPEKUTALNIJIH VENTILATORSKIH SLIKA SA TUŠA PERSEID METEOR 2018

Vrhunac

Vrhunac Kvadrantida je 3. januara 2020. godine, dajući približno 120 zvijezda padalica na sat. I premda je to predstava koja se nazire, previše je smrzavanja tijekom tog mjeseca da bi ljudi mogli izaći van i čekati meteorski show.

Umjesto toga, trebaju nositi veliku jaknu i na brzinu uvidjeti. Srećom, brzi uvid mogao bi biti sve što vam treba za Quadrantide. Kvadrantide se smatraju najintenzivnijim meteorskim pljuskom godine.

Imaju potok koji je gust, a uski, pa im je vrh samo šest sati. Uhvatiti sam taj vrh dovoljno je iskustva da vas zbuni.

Ovo je doduše nezgodno jer znači da morate uhvatiti Quadrantide u tačno pravo vrijeme. To vrijeme je 8:20 UTC 4. siječnja 2020, 03:20 EST, 00:20 PST i 08:20 GMT.

Kada ste vani, potražite crvenu divovsku zvijezdu Arcturus. Tu ćete vjerovatno vidjeti najviše zvijezda padalica iako ih se zapravo mogu vidjeti bilo gdje na noćnom nebu. Međutim, ne biste smjeli biti okrenuti prema jugu.

Vatrene kugle

Iako su Quadrantidi slabi na bilo čemu osim na vrlo mračnom nebu, oni imaju ogromne vatrene kugle. Samo gledanje jednog od njih vrijedi svih muka!

Međutim, postoji jedna prepreka s kojom se očekuje da se suoče ljubitelji Quadrantida, a to je oblačno vrijeme. Očekuje se da će oluja stvoriti kišu na područjima od Nove Engleske do Apalača, doline Ohaja i donjeg područja Velikih jezera do kraja ove sedmice, rekao jeAccuWeather Viši meteorolog Alex Sosnowski.

Ali ne dopustite da vas to očajava. Lijepo se obucite i ponesite kišobran i gledajte na nebu tu sretnu vatrenu kuglu!


Pogledajte video: Quadrantids meteor shower Jan 2021 tamilQuadrantid meteor shower 2021 time (Avgust 2022).